piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka francuska

Składniki:
2 marchewki
1/2 selera
2 małe buraki czerwone
2 ziemniaki
1 duże winne jabłko
1 słoik litrowy ogórków korniszonów
1 mały słoik marynowanych grzybów
3 jajka na twardo
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
sól, pieprz
mały słoik majonezu
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Buraczki gotujemy osobno. Ostudzone i ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w półsłupki. Marynowane grzyby drobno siekamy nożem. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy w rękach, aby pozbyć się nadmiaru soku. Ugotowane jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałaty mieszamy, dodajemy odciśnięty z zalewy groszek, posiekaną natkę pietruszki, majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz