Babeczki z karmelem i orzechami
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
8 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na karmel:
10 dag całych włoskich orzechów
2 łyżki margaryny
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki cukru kryształu
Składniki na pianę:
2 białka
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki cukru kryształ
szczypta soli
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
czekolada gorzka - do polewy
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
8 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na karmel:
10 dag całych włoskich orzechów
2 łyżki margaryny
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki cukru kryształu
Składniki na pianę:
2 białka
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki cukru kryształ
szczypta soli
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
czekolada gorzka - do polewy
Sałatka brokułowa z migdałami
Składniki:
1 świeży brokuł
1 czerwona cebula
1 ogórek szklarniowy
1/2 puszku kukurydzy
200 g szynki
5 jajek
2 ząbki czosnku
garść płatków migdałowych
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki majonezu
sól, pieprz
1 świeży brokuł
1 czerwona cebula
1 ogórek szklarniowy
1/2 puszku kukurydzy
200 g szynki
5 jajek
2 ząbki czosnku
garść płatków migdałowych
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki majonezu
sól, pieprz
Pierniczki
Składniki:
60 dag mąki
20 dag płynnego miodu
1 niepełna szklanka cukru kryształu
6 dag masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
6 łyżek przegotowanej wody
2 jajka
starta na drobnej tarce skórka z jednej cytryny
60 dag mąki
20 dag płynnego miodu
1 niepełna szklanka cukru kryształu
6 dag masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
6 łyżek przegotowanej wody
2 jajka
starta na drobnej tarce skórka z jednej cytryny
Oczy carycy
Składniki:
Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1 niepełna szklanka cukru kryształ
100 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru kryształ
4 łyżki maki pszennej
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 kostka masła
cukier - ilość do smaku
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (175 g)
Dodatkowo:
2 galaretki w jednym kolorze (u mnie szafirowa)
1 puszka brzoskwiń
paczka okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa przygotowana własnoręcznie
Subskrybuj:
Posty (Atom)