piątek, 12 grudnia 2014

Pierniczki

Składniki:
60 dag mąki
20 dag płynnego miodu
20 dag cukru kryształ
6 dag masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
6 łyżek przegotowanej wody
2 jajka
starta na drobnej tarce skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:
W rondelku  podgrzewamy miód z wodą, cukrem i tłuszczem do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę produktów i wyrabiamy ciasto. 
Ciasto przekładamy na dobrze podsypaną mąką stolnicę i dość cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w temp. 180 C ok. 10 minut do momentu, aż zbrązowieją.




Upieczone pierniczki ozdabiamy zgodnie z upodobaniami polewą bądź lukrem. Przechowujemy je w zamkniętym słoiku lub metalowej puszce do czasu, kiedy zmiękną. Ciasteczka stają się miękkie już po tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz