piątek, 18 lipca 2014

Kurczak w porzeczce

Składniki:
3 filety z kurczaka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oliwy/oleju

Sos porzeczkowy:
3/4 szklanki czarnych porzeczek
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Filety dokładnie umyć i przełożyć do miski. Do filetów dodać oliwę, sól, paprykę, kurkumę. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, aby mięso "przeszło" przyprawami. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki. Natkę pietruszki wymieszać w miseczce z 3 łyżkami masła i odrobiną soli. Każdy filet przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszeń. Kieszonkę napełniamy farszem z masła i natki pietruszki. Filety spinamy wykałaczką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 C. Filety pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym ok. 25-30 minut.
W trakcie pieczenia mięsa przygotowujemy sos porzeczkowy. Umyte porzeczki zasypujemy w rondelku cukrem i przez chwilę smażymy (ok. 10 minut). Zestawiamy z ognia, aby sos lekko zgęstniał.
Upieczone filety kroimy w paski, dodajemy sos.  

1 komentarz:

  1. Ciekawe, ciekawe. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń