Sałatka wiosenna pełna witamin

Składniki:
1/2 główki sałaty masłowej
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
1/2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe 
1 mała cebula 
5 rzodkiewek
1/2 kostki sera feta
ziarna dyni
pistacje
5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego koperku lub świeżo posiekanego
sól
grzanki

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na duże płaty, paprykę kroimy w grube kostki, pomidory w ósemki, ogórek wraz z łupką w plasterki, rzodkiewki w cienkie plastry, ser w kostkę lub małe trójkąciki, cebulę w piórka.
Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy i lekko oprószamy solą. 
Jogurt mieszamy z koperkiem i solą.
Warzywa układamy na półmisku (lub w salaterce) i polewamy przygotowanym sosem jogurtowym. Wierzch posypujemy ziarnami dyni, grzankami oraz pokruszonymi pistacjami.
Jeśli jogurt jest bardzo gęsty, można dodać odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz