sobota, 1 marca 2014

Indyjskie szaszłyki

Składniki:
Składniki na szaszłyki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
60g bułki tartej
1/2 łyżki zmielonego kminku
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki (kilka łyżek)

Składniki na surówkę:
1/4 główki białej kapusty
2 marchewki
garść orzechów ziemnych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków  
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Drobno siekamy natkę pietruszki.  W misce wyrabiamy mięso mielone z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z wyrobionego mięsa formujemy małe podłużne pulpety i nadziewamy je na szaszłyki. Podsmażamy szaszłyki na patelni. Podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temp. 180 C ok. 5 minut. 
Białą kapustę drobno szatkujemy. Marchew kroimy w cienkie paseczki (słupki). Orzechy prażymy na patelni. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ziarna gorczycy. Kiedy pod wpływem gorąca gorczyca zacznie strzelać, dajemy curry, kminek, sok z cytryny, miód. Kapustę mieszamy z marchewką i polewamy przygotowanym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szaszłyki podajemy na surówce. Wierzch posypujemy uprażonymi orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz