środa, 19 lutego 2014

Sałatka gyros

Składniki:
2 filety z kurczaka
2 średniej wielkości cebule
4-5 ogórki korniszony
1 puszka kukurydzy
1 mały słoiczek marynowanej papryki
1/2 kapusty pekińskiej
majonez
sól
przyprawa gyros
olej lub oliwa do smażenia


Przygotowanie:
Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie smażenia przyprawiamy solą i przyprawą gyros. Usmażone mięso studzimy. 
Cebule kroimy w drobną kostkę i solimy. Odstawiamy na 10 -15 minut. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy, kapustę pekińską drobno siekamy.

Ułożenie sałaty (kolejność od dolnej warstwy):
usmażony filet z kurczaka - cebula -  ogórek kiszony - warstwa majonezu - kukurydza - papryka - kapusta pekińska

Wierzch udekorowałam kleksami z ketchupu, kukurydzą i ptysiami.





1 komentarz:

  1. Jedna z moich ulubionych. Zawsze znika jako pierwsza ze stołu :) U mnie jednak bez papryki :)

    OdpowiedzUsuń