piątek, 17 stycznia 2014

Schab z marchewką w sosie chrzanowym

 Składniki:
ok. 500 g schabu ( 6 plastrów)
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 średniej wielkości cebula
1 kopiata łyżka tartego chrzanu
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 12%
ok. 300 ml wody
mąka do obsypania mięsa
sól, pieprz
vegeta
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
suszony koperek
oliwa

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
W czasie smażenia cebuli, przygotowujemy mięso. Umyty schab kroimy w centymetrowej grubości plastry, lekko je rozbijamy, z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. 
Na patelni ze zeszkloną cebulą smażymy z dwóch stron oprószone mąką kotlety. Dodajemy pokrojone w plastry marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Mięso zalewamy wodą, w taki sposób, aby było całkowicie przykryte. Trzymamy na ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż część wody odparuje, a mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia całość posypujemy vegetą.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem i odrobiną wody. Całość wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos jeśli jest za rzadki, trzymamy na ogniu do momentu redukcji płynów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz