wtorek, 12 listopada 2013

Piernik kawowy

Składniki: 
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
1/2 kostki masła lub margaryny
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki)
1 szklanka zmielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

 

  

 

Przygotowanie:
Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieścić w garnuszku, zagotować, mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Po wystudzeniu dodać orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i zmiksować. Dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Białka ubić na sztywną masę, połączyć delikatnie z masą ciastową. Tak przygotowane ciasto wystarcza do przygotowania dwóch okolicznościowych foremek w kształcie choinki oraz bałwanka lub jednej w formie babki wielkanocnej (o wymiarach 22 - 23 cm z kominkiem). Formę wcześniej trzeba wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Smakuje najlepiej po 10 dniach od upieczenia.


Po upieczeniu ciasto proponuję polać dowolną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz