poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Żurek wielkanocny

Składniki:
Składniki na zakwaszenie żurku:
1/2 szklanki mąki żurkowej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 ząbki czosnku
1 kromka żytniego chleba
ok.1 l przegotowanej wody

Składniki dodatkowe:
4 białe kiełbaski
ok. 2-3 litry wody 
sól, pieprz, majeranek - do smaku
chrzan - wedle uznania
jajka ugotowane na twardo - wedle uznania
wędliny (podsmażony boczek, szynka, kiełbasa wiejska) - wedle uznania
biały zapiekany ser - wedle uznania
pieczywo

Przygotowanie:Zakwas na żurek przygotowujemy kilka dni wcześniej (ok. 3-4 dni): Mieszamy obie mąki, dolewamy letnią wodę, mieszamy dokładnie trzepaczką (w taki sposób, aby nie było grudek). Dodajemy ząbki czosnku i przelewamy do glinianego garnka. Wierzch przykrywamy kromką chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni, aż się żur zakisi.

Po 3-4 dniach gotujemy w wodzie białe kiełbaski. Kiedy są ugotowane, wyciągamy je, obieramy ze skórki i drobno kroimy - świetnie nadają się do żurku. Do zagotowanego wywaru z kiełbasek wlewamy zakwaszony żur. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na talerzach układamy pokrojone jajka, dodajemy wędliny, ser i chrzan. Talerze zalewamy gorącym żurkiem. 

Kwaskowaty smak żurku zależy od ilości dodanego zakwasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz