Ciasteczka fit z płatków żytnich



Składniki:
1 szklanka mąki 
1 szklanka płatków żytnich
1/2 kostki miękkiego masła
1 kopiata łyżka płynnego miodu
1 jajko
1 szklanka rodzynek
1 szklanka orzechów arachidowych
2 garści płatków migdałowych 
garść słonecznika
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:  
Orzechy arachidowe i słonecznik prażymy na patelni. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, do których dodajemy miód, jajko, masło oraz uprażone orzechy ze słonecznikiem. Całość wyrabiamy ręką. Ręką formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut. 

Zanim upieczone ciastka zdejmiemy z blachy, czekamy do ich przestygnięcia (wówczas się nie pokruszą).

2 komentarze: