wtorek, 28 czerwca 2016

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem


Składniki:
2 woreczki ryżu
3 marchewki
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy 
1 puszka tuńczyka w oleju
4 jajka
3-4 ogórki konserwowe
sól
majonez
 


 
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy białka od żółtek. Białka Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę i lekko solimy. Marchewki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Sałatkę układamy warstwowo:
1/3 ryżu - cebula - warstwa majonezu - marchew - ogórki - 1/3 ryżu - warstwa majonezu - białka jajek - puszka tuńczyka - kukurydza z puszki - 1/3 ryżu - warstwa majonezu - starte na tarce żółtka - dekoracja




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz