Knedle ze śliwkami

Składniki:
1/2 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
śliwki węgierki

Dodatkowo:
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
cukier kryształ lub cynamonowy

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbić jajko. Całość wyrobić do powstania jednolitej masy.

Z masy formować w oprószonych mąką rękach kulki. Na środek każdej porcji ciasta ułożyć śliwkę, którą dokładnie należy oblepić ciastem, tworząc kulę. Tak uformowane knedle wrzucać do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować na małym ogniu ok. 3-4 minuty. 
W trakcie gotowania knedli, na maśle podsmażyć bułkę tartą. 
Ugotowane gorące knedle podawać z bułką. Można też posypać je z wierzchu cukrem cynamonowym, polać syropem klonowym lub ulubionym jogurtem. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz