Składniki:
1/2 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
śliwki węgierki
Dodatkowo:
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
cukier kryształ lub cynamonowy
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbić jajko. Całość wyrobić do powstania jednolitej masy.
W trakcie gotowania knedli, na maśle podsmażyć bułkę tartą.
Ugotowane gorące knedle podawać z bułką. Można też posypać je z wierzchu cukrem cynamonowym, polać syropem klonowym lub ulubionym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz