poniedziałek, 9 maja 2016

Knedle ze śliwkami

Składniki:
ziemniaki
1-2 jajka
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
sól
śliwki węgierki
cukier kryształ lub cynamonowy

3 łyżki masła 
3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Ostudzone dzielimy w misce na 4 części. Jedną część wyjmujemy i jej miejsce uzupełniamy mąką pszenną oraz ziemniaczaną w proporcji 2:1 (np. na 2 łyżki mąki pszennej dajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Do masy dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, aby nie było w nim grudek. 
Z masy formujemy w ręce kulki, w środek których wkładamy śliwki (lub inne sezonowe owoce) i odrobinę cukru. Gotowe knedle wrzucamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 3-4 minuty. 
W trakcie gotowania knedli na maśle podsmażamy bułkę tartą. 
Ugotowane gorące knedle podajemy z bułką. Można też posypać je z wierzchu cukrem cynamonowym, polać syropem klonowym lub ulubionym jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz