Cytrynowiec

Składniki:
Składniki na ciasto (duża forma):
8 jaj waga ok. 550 g
cukier kryształ - 400g
margaryna:tyle, ile waga jaj
mąka pszenna: tyle, ile waga jaj 
3 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
4 cytryny

Masa cytrynowa:
800 g serka homogenizowanego (waniliowy)
1/2 l śmietany kremówki 
2 galaretki cytrynowe
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiate łyżki cukru pudru
2-3 łyżki suchego maku

Masa pomarańczowa: 
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki pomarańczowe
1 płaska łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 garście płatków migdałowych i wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto
Cytryny umyć. Następnie zetrzeć drobno skórkę na tarce, a sok wycisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i  wlać sok. Ciasto cały czas ucierać mikserem. Na koniec do ciasta przełożyć ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy  osobne placki w temp. 180-200 °C do tzw. suchego patyczka. Przed upieczeniem wierzch jednego z placków posypać migdałami i kokosem.
 
Masa cytrynowa
Galaretki cytrynowe wraz z żelatyną rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec wolnym strumieniem wlać tężejącą galaretkę. Do masy dodać serek homogenizowany i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać suchy mak.
Masa pomarańczowa
Galaretki pomarańczowe z żelatyną rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku. Wlać cienkim strumieniem tężejącą żelatynę i krótko wymieszać.

Przełożenie:
ciasto - masa cytrynowa z makiem - plastry brzoskwiń - masa  cytrynowa - placek - masa pomarańczowa - ciasto z posypką migdałowo-kokosową

Uwaga!! Do pieczenia ciasta używać dużej blachy, gdyż po złożeniu placek wychodzi bardzo wysoki. Ciasto przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz