poniedziałek, 23 maja 2016

Cytrynowiec

Składniki:
Składniki na ciasto (duża forma):
8 jaj waga ok. 550 g
cukier kryształ - 400g
margaryna:tyle, ile waga jaj
mąka pszenna: tyle, ile waga jaj 
3 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
4 cytryny

Masa cytrynowa:
800 g serka homogenizowanego (waniliowy)
1/2 l śmietany kremówki 
2 galaretki cytrynowe
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiate łyżki cukru pudru
2-3 łyżki suchego maku


Masa pomarańczowa: 
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki pomarańczowe
1 płaska łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 garści płatków migdałowych i wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Cytryny najpierw myjemy, następnie ścieramy drobno skórkę na tarce, a sok wyciskamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i  wlewamy sok. Ciasto cały czas kręcimy mikserem. Na koniec do ciasta przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy trzy  osobne placki w temp. 180-200C do tzw. suchego patyczka. Przed upieczeniem wierzch jednego z placków posypujemy migdałami i kokosem.
Galaretki cytrynowe wraz z żelatyną rozpuszczamy w 2/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wolnym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Do masy dodajemy serek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy suchy mak.

Galaretki pomarańczowe z żelatyną rozpuszczamy w 2/3 szklanki  wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku. Wlewamy cienkim strumieniem tężejącą żelatynę i krótko mieszamy.

Przełożenie:
ciasto - masa cytrynowa z makiem - plastry brzoskwiń - masa  cytrynowa - placek - masa pomarańczowa - ciasto z posypką migdałowo-kokosową

Uwaga!! Do pieczenia ciasta używamy dużej blachy, bo po złożeniu placek wychodzi bardzo wysoki. Cisato przechowujemy w lodówce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz