wtorek, 15 września 2015

Orzeszki

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
75 g masła
75 g margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
3-4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 




 
Składniki na masę: 
1/2 kostki masła lub margaryny
11/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu (lub 3-4 łyżki wódki)

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.  Utarte żółtka dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masłem i margaryną. Całość siekamy nożem, po czym wyrabiamy ręką. Gotowym ciastem (cienka warstwa) wylepiamy od wewnątrz nasmarowane tłuszczem foremki do orzeszków (lub patelnie na kuchenkę gazową) i wyrównujemy je, aby nie wystawało ciasto. Pieczemy na złoty kolor.

Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy partiami zimny budyń i zmielone orzechy.  Na koniec wlewamy alkohol - ilość wedle preferencji smakowych. Alkohol w masie ma być wyraźnie wyczuwalny. Gotową masę nakładamy do połówek orzeszków tak, aby krem lekko wystawał ponad "skorupkę" i przykrywamy drugą połówką.

Gotowe orzeszki można udekorować mocząc końcówki w czekoladzie i wiórkach kokosowych/ mielonych orzechach. Można także zmieszać łyżkę cukru pudru z łyżką kakao i posypać gotowe ciasteczka.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te ciasteczka, ale bardzo dawno ich nie robiłam. Są dość pracochłonne. Twój przepis zapisuję do wypróbowania, bo wyglądają bardzo realistycznie:)))Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń