poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Tort lalka (czekoladowo-czekoladowy)

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy (pieczemy dwa biszkopty z podwójnej proporcji, czyli podane składniki ciasta x2):
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Składniki na krem czekoladowy:
750 ml śmietany 30%
1 niepełna szklanka mleka 
1 tabliczka gorzkiej czekolady (70 %)
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
50 ml amaretto


Dodatkowo: 
1/2 l słoika wiśni w syropie
1/2 szklanki wódki lub rumu
masa cukrowa do ozdoby
lalka barbie
słodkie ozdoby (perełki)
inwencja twórcza :0)




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Na sam koniec dosypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę delikatnie mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy biszkopt w temp. 180 C, który po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Analogicznie przygotowujemy drugi tort czekoladowy z identycznej porcji, z tym że ciasto wylewamy do formy na babkę o nieco mniejszej średnicy od użytej wcześniej tortownicy ( u mnie forma na babkę o średnicy 24 cm). Biszkopt upieczony w tortownicy również kroimy na 3 blaty.

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do mleka. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Wsypujemy cukier puder i kakao. Powinna wyjść gęsta masa. Do masy wlewamy amaretto, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
 
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę i powoli dodajemy masę czekoladową. Delikatnie i krótko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowym kremem czekoladowym przekładamy kolejne warstwy toru. W poszczególne warstwy masy wciskamy odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Przed przełożeniem blaty ciasta nasączamy pozostałym po odciśnięciu wiśni alkoholem. Odrobiną kremu wygładzamy dookoła tort. Na koniec w jego środek wciskamy owiniętą w folię spożywczą lalkę Barbie. Tort chłodzimy w lodówce. Gotowy tort ozdabiamy masą cukrową lub masą maślaną ze szprycy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz