Kostka borówkowa

Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
330 ml śmietany kremówki 
1 galaretka cytrynowa
1 mały śmietan-fix
2 galaretki agrestowe
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 duże opakowania ulubionych delicji
1/2 l borówek


Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Do masy białkowej dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C ok. 25 minut. Studzimy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 0.75 l wrzącej wody i doprowadzamy do lekkiego stężenia.    
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy płynną, zimną galaretkę cytrynową. Ubijamy na małych obrotach i na koniec wsypujemy śmietan-fix - ubijamy przez moment. Do gotowej masy wsypujemy borówki i mieszamy lekko łyżką. Na gotowy biszkopt wykładamy masę z borówkami. Na masie układamy galaretką do góry delicje. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką agrestową. 
Ciasto przechowujemy w lodówce. Doskonale sprawdza się w upalne dni do mrożonej kawy, która świetnie komponuje się ze smakiem borówek.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz