poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ekspresowa szarlotka

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kostka margaryny
1 niepełna szklanka cukru kryształ
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru kryształ
cukier cynamonowy

Dodatkowo:
1 kg jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki. Aby nie ściemniały, jabłka można  skropić sokiem z cytryny.
Z jajek na ciasto oddzielamy żółtka od białek. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną płynną margarynę. Lekko mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozkładamy warstwę pokrojonych uprzednio plasterków z jabłek. Wierch jabłek posypujemy cukrem cynamonowym.
Z białek i cukru kręcimy mikserem pianę, którą wylewamy na warstwę jabłek. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 C z termoobiegiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz