poniedziałek, 27 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i migdałową kruszonką

Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
1/2 kg mąki
50 g drożdży
150 g cukru kryształ
1 pełna szklanka mleka
szczypta soli
2-3 krople aromatu cytrynowego

ok.1 kg świeżych owoców czerwonej porzeczki

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
2 garści pokruszonych płatków migdałowych

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka oraz 2-3 łyżki mąki. Całość dokładni mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Przygotowujemy kruszonkę:
Masło, mąkę i cukier wyrabiamy ręką. Na koniec dodajemy pokruszone migdały i mieszamy. Wyrobioną kruszonkę odkładamy do lodówki.
Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy do niego resztę pozostałych składników: mąkę, cukier, sól, aromat, podgrzane mleko i roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk ( w tym celu podsypujemy ciasto mąką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji). Wyrobione, gładkie i lekkie ciasto odstawiamy w tym samym naczyniu przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy i przekładamy do formy. 
Na ciasto wykładamy grubą warstwę umytych wcześniej i osuszonych porzeczek. Na porzeczki rwiemy po kawałku kruszonkę. Ciasto pieczemy w temp. 180 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz