poniedziałek, 20 lipca 2015

Ciasto Cappuccino

Składniki: 
Składniki na ciasto czekoladowe:
5 dużych jajek
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 pełne łyżki ciemnego kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wkładkę kokosową:
5 białek
1 szklanka cukru kryształ
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g wiórków kokosowych 




Składniki na masę cappuccino:
5 żółtek
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
3 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym 
2 łyżki likieru o smaku kawowym
1 mały słoik konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Z mleka odlewamy ok. 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. W pozostałym mleku rozcieramy żółtka z obiema mąkami i przygotowujemy budyń, który studzimy.

Wodę z olejem, kakao i cukrem mieszamy. W garnku doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 C ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy ciasto na dwa blaty.

Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto kokosowe wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 C o. 30 minut.

Kostkę masła ( w temp. pokojowej) ucieramy na puch. Do masła dodajemy zimny budyń i dalej ucieramy, wlewając likier i dodając kawę w proszku. 

Przełożenie:
ciasto czekoladowe - słoik konfitury porzeczkowej - 1/2 masy - wkładka kokosowa - 1/2 masy - ciasto czekoladowe - ulubiona polewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz