sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:
4 jajka
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 duża biała cebula 
pęczek szczypiorku
1 puszka tuńczyka w oleju
125 g żółtego sera (gouda)
mały słoik majonezu 
sól


Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach, żółtka - na małych.  Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko solimy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka i kukurydzę odciskamy z zalewy. Z przygotowanych uprzednio składników układamy warstwy sałatki w salaterce: 

Kolejność warstw:
starte na dużych oczkach tarki białka jajek
pokrojona w kostkę cebula
warstwa majonezu
szczypiorek
tuńczyk
czerwona papryka
kukurydza 
warstwa majonezu
starty na tarce o dużych oczkach ser żółty
warstwa majonezu
starte żółtka jajek
żółtka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz