piątek, 24 kwietnia 2015

Racuchy z jabłkami

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki (najlepsza tortowa lub do naleśników)
20 g drożdży
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
2 duże łyżki cukru kryształ
1 jajko
2 średniej wielkości jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem do smarowania









Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do dużej misy. W mące robimy wgłębienie, do którego rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka. Podsypujemy odrobiną mąki, mieszamy na jednolitą papkę i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 
 
Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy jajko, wlewamy resztę podgrzanego mleka oraz uprzednio obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Zaczyn mieszamy z resztą mąki w misie oraz dodanymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy misę z ciastem w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po godzinie) smażymy racuszki z dwóch stron na rozgrzanym oleju (nie może być zbyt gorący, żeby racuchy się nie paliły). Upieczone racuchy kładziemy na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 
Gotowe racuszki podajemy z ulubionym dżemem lub posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze: