piątek, 13 lutego 2015

Cielaczek

Składniki:
Składniki na ciasto czekoladowe:
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Składniki na ser:
500 g białego sera
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształ
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy

Przygotowanie:
Ser biały mielimy w maszynce lub dokładnie wyrabiamy rękami tak, by nie było grudek. Miksujemy z jajkami oraz cukrem, cukrem  waniliowym oraz budyniem na gładką masę. Masa ma być rzadka.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem oraz kakao. Wraz z mąką powoli wlewamy olej. Na koniec małym strumieniem wlewamy mleko i cały czas mieszamy, aby ciasto "napowietrzyło się". Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję. Ciasto czekoladowe wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę. Na powierzchni ciasta nakładamy łyżką porcje (kleksy) z masy serowej. Pieczemy w temp. 180 C z termoobiegiem ok 45-50 minut.

1 komentarz: