piątek, 13 grudnia 2013

Grillowany łosoś miodowo-musztardowy z cukinią

Składniki:
Składniki do grillowanego łososia:
ok. 500 g łososia
2 łyżki oliwy
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki musztardy dijon lub delikatesowej
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki chili
1 ząbek czosnku

Składniki do grillowanej cukinii:
1 średniej wielkości cukinia
sól
granulowany czosnek
ostra papryka w proszku

Przygotowanie:
Łososia myjemy, ściągamy z niego skórę, osuszamy, dzielimy na porcje. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kawałki ryby dokładnie pokrywamy marynatą z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby całość "się przegryzła".

Cukinię myjemy, kroimy w centymetrowej grubości plastry lub krążki. Każdy kawałek cukinii oprószamy z dwóch stron solą, papryką i czosnkiem. Odstawiamy na 15 minut, aby cukinia puściła sok.

 
Patelnię grillową nagrzewamy, układamy na niej porcje łososia. Grilujemy z obu stron po 4-5 minut pilnując, aby ryba się nie przypaliła (miód z marynaty karmelizuje się w wysokiej temperaturze. Cukinię grilujemy ok. 2-3 minuty. 

Jeśli porcje łososia są dość grube, po grillowaniu proponuję zapiec je w piekarniku ok. 6 minut w temp. 200 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz