poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciasteczka krucho-drożdżowe

Składniki: 
1/2 kg mąki pszennej tortowej
250 g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki gęstej śmietany
30 g drożdży
2-3 krople aromatu cytrynowego


Dodatkowo:
białka
gruby cukier kryształ do posypania ciasteczek

 
Przygotowanie:
Do miski z mąką dodajemy żółtka, cukier puder, pokrojone na plastry masło, śmietanę, drożdże i aromat cytrynowy. Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ręką.  Gotowe ciasto zawijamy w pergamin i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Zimne ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Wierzch ciasteczek smarujemy białkiem, po czym odciskamy mokrą stroną w cukrze. Ciastka układamy na blaszce. Pieczemy w temp. 180 C do lekkiego zrumienienia.

1 komentarz: