poniedziałek, 16 maja 2016

Tort Amaretto

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształ
2/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 kopiate łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
500 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
1 kopiata łyżeczka żelatyny
4-5 łyżek amaretto
4-5  łyżek cukru pudru

Składniki na poncz:
1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej
150 ml amaretto
1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
migdały
ciasteczka amaretti
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier oraz po jednym żółtku i dalej krótko ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Pieczemy w temp. 160-180C do tzw. suchego patyczka. Upieczony i zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.

Kawę zalewamy wrzątkiem. Dolewamy do niej amaretto i mieszamy. 

Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, aby się roztopiła. Zimną śmietanę 30% ubijamy na najwyższych obrotach mikserem do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i po łyżce serek mascarpone. Dalej mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i amaretto. 

Każdy blat przed posmarowaniem nasączamy ponczem z dwóch stron. Tort przekładamy masą. Masę wykładamy również na wierzch tortu oraz smarujemy nią boki.  Migdały prażymy na patelni i studzimy. Na wierzchu układamy dookoła tortu ciasteczka amaretti. Migdałami obkładamy boki tortu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz