niedziela, 3 marca 2013

Sałatka śródziemnomorska

Składniki:
1 główka zielonej sałaty (może być sałata lodowa)
2 czerwone cebule
1 świeży ogórek
1 opakowanie sera feta
4 duże pomidory
2 czerwone papryki
1/2 puszki kukurydzy





Składniki na sos winegret:
1 łyżeczka musztardy (najlepsza to Dijon)
1 łyżka octu
3 łyżki oliwy (bądź oleju)
1 łyżka miodu płynnego
szczypta soli
pieprz, estragon

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na małe kawałki (nie należy jej kroić!), cebule pokroić w półplasterki, ser feta - w kostkę, pomidory i paprykę- w dużą kostkę, ogórka wraz z łupką w cienkie półplasterki. Warzywa wrzucić do jednej misy, na koniec dodać osączoną z zalewy kukurydzę.

Przygotować sos:
Sos winegret zawsze przygotowuje się w proporcji 3:1, jako połączenie smaków winnego i słodkiego. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy musztardę z octem i miodem. następnie dodajemy oliwę, sól,  pieprz, estragon do smaku. Całość mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowanym sosem zalewamy sałatkę na pół godziny przed podaniem.

Jeśli ktoś preferuje - do sałaty można dodać oliwki, kapary, karczochy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz