piątek, 29 marca 2013

Placki ziemniaczane z mięsem na trzy sposoby

Składniki:
ok. 8-10 średniej wielkości ziemniaków
2 jajka
ok. 4 łyżki mąki pszennej
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
500 g wieprzowego mięsa mielonego (szynka, łopatka)
sól, pieprz
tłuszcz  do smażenia 


Przygotowanie: 
Ziemniaki, cebulę, czosnek obrać. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Nadmiar wody z ziemniaków odciskamy i odlewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.

W osobnej misie wyrabiamy mięso mielone z solą i pieprzem. Można też dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Rozgrzewamy patelnię. W tym momencie placki można smażyć na trzy sposoby:
  1 - doprawione mięso wymieszać z masą ziemniaczaną i smażyć placki,
2 - na patelnię nałożyć cienką porcję masy ziemniaczanej, na masę nałożyć porcję mięsa i przykryć to znów cienką warstwą masy ziemniaczanej (dobrze wysmażyć najpierw na małym ogniu, pod koniec smażenia - na większym) 3 - nałożyć warstwę masy ziemniaczanej i warstwę mięsa, smażyć z obu stron.

Usmażone placki podawać ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz