Sernik z brzoskwiniami

Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka - białka zostawić do piany
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
kilka kropel aromatu cytrynowego

 
Składniki na ser:
1,5 kg zmielonego białego sera
12 jaj
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
300 g cukru kryształu (drobnego)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
1 puszka brzoskwiń
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki.
Brzoskwinie odcedzić z zalewy i osuszyć. 
Białka oddzielić od żółtek. Połączyć je z białkami pozostałymi z ciasta i ubić na sztywno. Masło wraz z margaryną utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, mąkę ziemniaczaną i całość ciągle ucierać po każdym dodanym produkcie. Na koniec do sera delikatnie wmieszać ubitą pianę. Połowę sera wyłożyć na ciasto, ułożyć brzoskwinie i wylać pozostałą część sera. Piec godzinę w temp. 170-180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz