wtorek, 11 lipca 2017

Ciasto z borówkami i masą śmietanową

Składniki:
Składniki na ciasto: 
7 jaj
2 szklanki mąk i pszennej
1,5 szklanki cukru kryształu
7 łyżek oleju
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1/2 l śmietany 30% 
250 g serka mascarpone
2-3 płaskie łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: 
2 ciemne galaretki (u mnie porzeczkowe)
50 dag borówek amerykańskich 
30 dag truskawek

Przygotowanie: 
Całe jajka należy ubić razem z cukrem na sztywno. Następnie do masy powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewać olej. Gotowy biszkopt wylać do wyłożonej pergaminem formy lub tortownicy. Piec ok. 45 minut w temp. 160-180C. Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na trzy równe części.

Galaretkę rozpuścić w trzech szklankach wody. Odstawić do stężenia. Owoce umyć. Truskawki można pokroić na połówki.
 
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę.

Przełożenie:  
ciasto - masa - warstwa truskawek - cienka warstwa galaretki - ciasto - masa - borówki - ciasto - masa - warstwa borówek - galaretka

 

1 komentarz:

  1. Iwonko poczęstuje się tym kawałkiem bo tak pysznie wygląda http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń