wtorek, 13 czerwca 2017

Rafaello

Składniki:
Składniki na biszkopt:
9 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia




Składniki na masę:
0,5 l śmietany kremówki 30%
2 śmietany "Śnieżka"
2 białe czekolady
200 g kokosu
1 szklanka ajerkoniaku
2-3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
1 opakowanie herbatników 
spirytus do nasączenia ciasta
płatki migdałowe i wiórki kokosowe - do ozdoby

Przygotowanie: 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier kryształ, cukier waniliowy oraz żółtka. Krótko mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilkę ubijamy. Masę wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w temp. 160-180 C przez ok. 30 minut (z termoobiegiem). Upieczone i zimne ciasto należy przekroić na pół.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Czekoladę roztapiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem ze "Śnieżkami".  Do ubitej śmietany cienkim strumieniem wlewamy roztopioną i schłodzoną czekoladę, płynną żelatynę, ajerkoniak oraz wiórki kokosowe. 

Przed przełożeniem ciasta każdy blat kropimy delikatnie spirytusem. 

Przełożenie:
biszkopt - 3/4 masy - biszkopt - reszta masy (2-3 łyżki zostawiamy na wierzch) - warstwa herbatników - reszta masy - dekoracja z płatków migdałowych i wiórków kokosowych


3 komentarze:

  1. Mmm, coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właściwie to zalega mi trochę wiórek kokosowych w szufladzie więc czemu by nie rafaello :-)

    OdpowiedzUsuń