poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kostka malinowa

Składniki:
Składniki na biszkopt: 
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę ajerkoniakową:
1 szklanka mleka
1 szklanka ajerkoniaku
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła 
2 łyżki cukru

Składniki na masę malinową:
1/2 kg świeżych malin 
2 łyżki cukru
3/4 szklanki wody
1 galaretka czerwona

Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 
2-3 łyżki cukru pudru
2 kopiate łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo:
opakowanie podłużnych biszkoptów
opakowanie okrągłych biszkoptów
3/4 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki likieru kawowego

Przygotowanie: 
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka i jeszcze przez chwilkę całość ucieramy. Wsypujemy  mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na przygotowaną do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temp. 160-180 C około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół.

Mleko gotujemy z cukrem. Budyń mieszamy z ajerkoniakiem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń ucieramy z masłem. 

Maliny smażymy z cukrem. Gdy się zagotują wlewamy wodę i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i studzimy. Zimną śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec wlewamy rozpuszczoną chłodną żelatynę.

Mocny napar z kawy mieszamy z likierem kawowym. Poncz przelewamy do talerza. Nasączamy nim lekko biszkopt.

Przełożenie:  
1/2 biszkoptu - masa ajerkoniakowa - nasączone w ponczu podłużne biszkopty ułożone obok siebie - tężejąca masa malinowa - 1/2 biszkoptu - masa śmietanowa - okrągłe biszkopty

Ciasto ozdobiłam kleksami z czekolady. Wolną przestrzeń pomiędzy biszkoptami uzupełniłam białymi malinami.

1 komentarz:

  1. wspaniały pomysł tylko czym zastąpić masę ajerkoniakową jesli ciasto dla dzieci

    OdpowiedzUsuń