Egzotyczny z ananasem

Składniki:
Składniki na biszkopt kokosowo-makowy:
6 białek
2 żółtka
3/4 szklanki cukru kryształ
1/4 szklanki suchego maku
200 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki maki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia


 

Składniki na masę:
1/2 l śmietany 30%
500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 galaretki pomarańczowe
1 kopiata łyżeczka żelatyny
1 puszka ananasów w plastrach

Dodatkowo:
1/2 kg czerwonych winogron
2 zielone galaretki
1 puszka ananasa

Przygotowanie: 
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier i krótko mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, a na sam koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krotko mieszamy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 30 minut.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy 2 żółtka, a na koniec kokos zmieszany z makiem, proszkiem do pieczenia i mąką. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 160-180 C przez 30-35 minut. 
2 galaretki pomarańczowe wraz z żelatyną zalewamy 3/4 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Zimną śmietanę 30% ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.  Dolewamy tężejącą galaretkę pomarańczową i krótko ucieramy mikserem. Następnie dodajemy serek homogenizowany i krótko ucieramy.

2 zielone galaretki zalewamy 3 szklankami przegotowanej wody. Odstawiamy do stężenia. 
 
Przełożenie:
ciasto makowo-kokoswe - 1/2 masy - ananasy z puszki oraz winogrona - reszta masy (zostawiamy 2 łyżki masy) - biszkopt - cienka warstwa masy - połówki winogron - zielona galaretka


1 komentarz: