poniedziałek, 23 stycznia 2017

Przekładaniec serowy

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej 
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag smalcu
10 dag margaryny
kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli

Składniki na masę serową: 
1 kg zmielonego sera
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 szklanki mleka
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształ
1 cukier waniliowy 
1/2 kostki masła

Przygotowanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia siekamy ze smalcem i margaryną. Cukier roztrzepujemy z jajkami. Masę jajeczną dolewamy do ciasta i dalej wyrabiamy ręcznie. W razie potrzeby do ciasta dodajemy tyle śmietany, aby stało się elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie  dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy i osobno pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 minut. 
Do zmielonego sera dodajemy masło, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz całe jajka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa ma stać się klejąca. Pod koniec do masy serowej wlewamy  rozprowadzony w zimnym mleku budyń. Energicznie mieszamy i zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia. Ciepłą masą przekładamy kolejne blaty. Wierzch ciasta można polać czekoladą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz