Przekładaniec serowy

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej 
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g smalcu
100 g margaryny
kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli

Składniki na masę serową: 
1 kg zmielonego sera
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 szklanki mleka
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy 
1/2 kostki masła


Przygotowanie:
Ciasto
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia posiekać nożem razem ze smalcem i margaryną. Cukier roztrzepać z jajkami. Masę jajeczną dolać do ciasta i dalej wyrabiać je już ręcznie. W razie potrzeby do ciasta dodać tyle śmietany, aby stało się elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie  podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować i osobno piec w temp. 180 °C przez około 15-20 minut. 
 
Masa serowa
Do zmielonego sera dodać masło, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz całe jajka. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa ma stać się klejąca. Pod koniec do masy serowej wlać  rozprowadzony w zimnym mleku budyń. Energicznie wymieszać i zagotować, po czym zdjąć z ognia. Ciepłą masą przekładać kolejne blaty. Wierzch ciasta można polać czekoladą. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz