poniedziałek, 2 stycznia 2017

Metrowiec

Składniki:
Składniki na ciasto:
8 jajek
30 dag cukru pudru
40 dag mąki pszennej 
10 łyżek ciepłej wody
20 łyżek oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 



Składniki na krem ajerkoniakowy: 
1 l mleka
kilka łyżek cukru - do smaku
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki pszennej 
1/3 szklanki ajerkoniaku
1,5 kostki masła


Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie, gdy masa będzie już puszysta, dolewamy stopniowo ciepłą wodę, olej oraz dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubitą pianę z białek łączymy z utartym ciastem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Każde z ciast - jasne i ciemne pieczemy w osobnych wąskich foremkach (u mnie wymiary 8,5 x 22 cm) w temp. 180 C przez ok. 30-45 minut. 
Upieczone i wystudzone ciasta kroimy w cienkie kromki. 
3/4 mleka (3 szklanki) zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku roztrzepujemy budyń wraz z mąkami tak, by nie było grudek. Mleko zmieszane z budyniem dolewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimny budyń ucieramy z masłem, dolewając ajerkoniak. W razie potrzeby masę można dosłodzić. 

Przełożenie:
Ciasto składamy poprzez sklejanie kremem naprzemiennie jasnych i ciemnych kromek ciasta. Dla uzyskania lepszego efektu, ciasto kroimy po skosie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz