Łosoś w galarecie

Składniki:
500 g świeżego łososia
włoszczyzna 
ok. 1 litr wody
sok z 1/2 cytryny
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól
6 łyżeczek żelatyny

Aromatyczne pierniczki migdałowo-pomarańczowe

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka zmielonych migdałów
2 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki płynnego miodu
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 kostki masła (60 g)
3-4 krople aromatu pomarańczowego
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść pokruszonych włoskich orzechów

Rolady z morszczuka z warzywami

Składniki:
500 g filetów z morszczuka (5 płatów)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
1 seler
1/2 pora
1/2 szklanki rodzynek
sól, pieprz
oregano
olej do podsmażenia warzyw
małe wykałaczki
folia aluminiowa

Pierniczki z nadzieniem (najlepsze)


Składniki:
1 kg mąki pszennej 
40 dag płynnego miodu 
1,5 szklanki cukru  kryształu
8 jajek (potrzebne: 8 żółtek i 4 białka; pozostałe 4 białka zostawić do sporządzenia lukru)
1,5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 
6 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody 
4 łyżeczki kakao

Dodatkowo:
słoik gęstego powidła śliwkowego

Ryba po grecku

 Składniki:
500-600 g filetów ulubionej ryby (sandacz, morszczuk, mintaj)
2 duże cebule
3 duże marchewki
1/2 średniej wielkości selera
1/2 białej części pora
1 pietruszka
1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1-2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
woda
2 jajka
mąka i bułka do panierowania ryb
tłuszcz do smażenia