Serowiec z orzechową glazurą

Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
kilka kropli aromatu cytrynowego 

Składniki na ser: 
1,5 kg sera
10 jaj
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
350 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego 
1 opakowanie rodzynek  

Składniki na orzechową glazurę:
1/2 kostki masła
20-25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 
1/3 szklanki cukru kryształ
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka

Ciasto marchewkowe


Składniki:
4 jaja
350 g cukru pudru
300 ml (pełna szklanka) oleju
400 g startej drobno marchewki
400 mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 duże jabłko (szara reneta) pokrojone w kostkę
1/2 szklanki rodzynek
1 kopiata łyżeczka cynamonu
1 kopiata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto warstwowe z kokosem i masą jabłkową (Ciasto filozofa)


Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na ciasto makowe:
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Składniki na ciasto kokosowe:
4 białka
200 g cukru pudru
250 g wiórek kokosowych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka czerwona

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
cukier puder do smaku
kilka kropel soku z cytryny