Rolady z morszczuka z warzywami

Składniki:
500 g filetów z morszczuka (5 płatów)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
1 seler
1/2 pora
1/2 szklanki rodzynek
sól, pieprz
oregano
olej do podsmażenia warzyw
małe wykałaczki
folia aluminiowa


Przygotowanie:
Umyte filety z morszczuka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i oregano. Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie paski, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w cienkie półplastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucamy warzywa, lekko je solimy i oprószamy pieprzem. Warzywa mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut - muszą się zeszklić. Pod koniec smażenia dodajemy do warzyw rodzynki, mieszamy.
Farsz układamy na doprawionych filetach, zwijamy je w rulony i spinamy wykałaczkami. Jeśli płaty są dość duże, można je przekroić na pół i układać farsz na połówkach. Odrobinę warzywnego farszu zostawiam do wyłożenia na talerz. Gotowe roladki układamy na folii aluminiowej, którą dokładnie owijamy roladki. Rybę zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut w temp. 160-170 C.Po upieczeniu wykładamy roladki na ciepły warzywny farsz , dekorujemy.

1 komentarz: