Tort Jej Wysokość Zosia (czekoladowy z masą śmietanowo-toffi)

Składniki:
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
6 jaj 
1 szklanka cukru kryształ
3/4 szklanki mąki tortowej 
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową:
3 szklanki śmietany 36 % (0,75 l)
 1 kopiata łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru - do smaku

Składniki na masę toffi:
1 kostka masła
1 puszka masy krówkowej (400 g)
2 płaskie łyżeczki suchej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu
mały słoik wiśni w syropie

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do gotowej piany wsypujemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając.  Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masło ucieramy mikserem przez kilka minut. W trakcie ucierania dodajemy kawę i rum, a na koniec dodajemy po łyżce masy krówkowej i cały czas mieszamy.

Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. 
Każdy z blatów tortu przed przełożeniem nasączamy ponczem lub naparem z zielonej herbaty. Przełożony masami tort przechowujemy w lodówce. Dekorujemy wedle uznania - u mnie w wersji z masą cukrową i perełkami.

Przełożenie:
biszkopt - 1/2 masy toffi - wciskamy 1/2 słoika wiśni - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - 1/2 masy toffi - pozostałe wiśnie - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz