poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sernik z konfiturą wiśniową

Składniki:
Składniki na ciasto:
300 g mąki
100 margaryny
100 g cukru kryształ
1 łyżka smalcu
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 jajko
1/2 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej

Składniki na ser:
1 kg twarogu z wiaderka 
1 szklanka cukru kryształ
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego
50 g rodzynek

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki podane do wykonania ciasta zagniatamy. Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy. Ciasto zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180 C. Podpieczone ciasto smarujemy konfiturą wiśniową. 

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, ser, mleko i aromat. Na koniec wsypujemy rodzynki oraz delikatnie łączymy białkową pianę z masą serową. Ser wylewamy na ciasto. Pieczemy w temp. 180 c przez ok. 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz