Pawi ogon

Składniki:
forma 21x32 cm

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto do rolad:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę adwocatową:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
4 łyżki likieru adwocat

Dodatkowo:
2 galaretki - mogą być w jednym kolorze, u mnie w kolorze zielonym i czerwonym
powidło śliwkowe
konfitura z czarnej porzeczki
mielone orzechy

Przygotowanie:
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, potem dodać cukier i żółtka. Na koniec do masy dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 °C do suchego patyczka.
 
Ciasto do rolad
Ze składników na rolady zarobić kruche ciasto. Wyrobione schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na długość i formy, w której był pieczony biszkopt. Jedną roladę posmarować powidłami i posypać orzechami, drugą posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Zwinąć rolady. Ułożyć je na blaszce i piec 30 min w temp. 200 °C.
 
Każdą z galaretek rozpuścić w pełnej szklance wrzącej wody (około 250-300 ml). Odstawić do ostygnięcia.
Masa adwocatowa
Z litra mleka odlać jedną szklankę. Resztę zagotować wraz z cukrem kryształem i waniliowym. W szklance mleka rozprowadzić budynie i wlać je cienkim strumieniem na gotującą się resztę mleka. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch. Do miękkiego masła dodawać po łyżce zimny budyń i stopniowo ucierać. Na koniec wlać likier i utrzeć całość na puszystą masę.

Przełożenie:
blat - 1/2 masy - na masie układamy 3 rolady - pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki - 1/2 kremu - biszkopt

Wierzch ciasta polać czekoladą i posypać zmielonymi orzechami



1 komentarz:

  1. Strasznie dużo trzeba się przy nim napracować, ale smak to wynagradza. <3

    OdpowiedzUsuń