Ciasteczka kruchodrożdżowe

Składniki: 
1/2 kg mąki pszennej tortowej
250 g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki gęstej śmietany
30 g drożdży
2-3 krople aromatu cytrynowego


Dodatkowo:
białka
gruby cukier kryształ do posypania ciasteczek

Przygotowanie:
Do miski z mąką dodajemy żółtka, cukier puder, pokrojone na plastry masło, śmietanę, drożdże i aromat cytrynowy. Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ręką.  Gotowe ciasto zawijamy w pergamin i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Zimne ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Wierzch ciasteczek smarujemy białkiem, po czym odciskamy mokrą stroną w cukrze. 

Ciastka układamy na blaszce. Pieczemy w temp. 180 C do lekkiego zrumienienia.

3 komentarze:

  1. spróbuję z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka są pyszne i łatwe w przygotowaniu 😊 miu chłopcy je uwielbiaja jeść i robić z mama 🙂 a przyjaciółka już prosiła o przepis. Poza tym, Pani Iwono,napisane zwiezke i bez zbędnych wstawek 💪 Cały blog przejrzałam i jest bardzo ciekawy 😉 pozdrawiamy z Leeds 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, idealne dla dzieci, zarówno do jedzenia jak i przygotowania z mama 😊 a przyjaciółka już pytała o przepis, tak się zachwyciła 😊 dziękujemy i pozdrawiamy z Leeds 😉😊

    OdpowiedzUsuń