Schab po warszawsku

Składniki:
ok. 1,5 kg schabu 
5-6 ugotowanych jaj
kilka łyżeczek startego chrzanu ze słoika
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
majonez
ok. 1,5 litra wywaru z warzyw lub bulionu 
8-9 łyżeczek żelatyny
sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie
2-3 ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy,2-3 ziarna jałowca 
sól peklowa
Przygotowanie:
Na 2-3 dni przed pieczeniem i podaniem macerujemy mięso.  Umyty schab przekładamy do naczynia. Dodajemy 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Schab zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą z solą kuchenną i peklową tak, by zakryła mięso. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce. W dniu pieczenia schab odciskamy z nadmiaru wody, nacieramy oliwą, czosnkiem, solą, ziołami prowansalskimi lub ulubionymi przyprawami. Mięso przekładamy do rękawa i pieczemy w temp. 200 C przez 1,5 godziny. Upieczone i ostudzone mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. W środku każdego z plastrów nacinamy kieszeń (nacinamy plaster do połowy). 
W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę (nie gotujemy) i odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.

Szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane i obrane z łupinek jajka kroimy w drobną kostkę. W zależności od preferencji smakowych dodajemy chrzan ze słoiczka i odrobinę majonezu (pasta nie może być lejąca, za to ma być wyraźnie czuć smak chrzanu). Doprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki schabu nadziewamy pastą jajeczno-chrzanową i z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.  Plastry układamy na półmisku, dekorujemy i zalewamy galaretą.

4 komentarze:

  1. wygląda smakowicie :)
    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane, aż szkoda zacząć jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jak piekę mięso, to podczas krojenia mi się kruszy jakby było za suche mimo że też piekę 1kg mięsa przez 1godz. w 180 stopniach z termoobiegiem, a u Pani jest idealne, ścisłe i widać że nie było problemu z krojeniem... ma Pani jakąś sekretną metodę?
    https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń