poniedziałek, 21 marca 2016

Puszysta babka z majonezem

Składniki:
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka majonezu
11/3 szklanki cukru kryształ
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe kakao
3 łyżki mleka
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Jaja w całości ubijamy na puszystą białą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość ubijamy do momentu powstania gładkiej masy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i majonez. Delikatnie wszystko ubijamy, doprowadzając do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy kakao i wlewamy mleko. Mieszamy. 

Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wlewamy na przemian ciasto jasne i ciemne. Dla uzyskania fantazyjnych wzorów ciasto w formie można delikatnie zamieszać patyczkiem.

Babkę pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną i ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz