poniedziałek, 18 stycznia 2016

Orzechowiec z wkładką serową i owocami

Składniki:
Składniki na biszkopt orzechowy (blaszka 24x36 cm):
7 jajek
1 niepełna szklanka cukru kryształ (200 g)
200 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia




Składniki na wkładkę serową: 
1/2 kg sera
5 jajek
1 cukier waniliowy 
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy


Składniki na masę ajerkoniakową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
3-4 łyżki cukru
1 kostka masła
1/3 szklanki ajerkoniaku

Składniki na masę śmietanowo-kawową:
250 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka suchej kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa
1 mała puszka owoców koktajlowych


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy razem z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z orzechami, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Ubite ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zimny biszkopt kroimy na dwa placki.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielamy od żółtek. Stopniowo oddajemy po jednym żółtku oraz po łyżce sera, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je delikatnie łyżką z masą serową. Serowiec wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170-180 C.

Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Kostkę masła ucieramy, dodając powoli zimny budyń. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak.

Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem w 1/2 l wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce z puszki odcedzamy.

Żelatynę wraz z kawą rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Zimną śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli wlewamy płynną żelatynę z kawą.

Przełożenie:
biszkopt orzechowy - 1/2 masy - wciskamy owoce z puszki - galaretka - wkładka serowa - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - masa śmietanowo-kawowa

1 komentarz:

  1. świetne ciacho;) wygląda bajecznie;) ja zapraszam na ''ciasto mega migdałowe z masą czekoladową''wg Anastazji ;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/12/ciasto-migdaowe-z-masa-czekoladowa-wg.html

    OdpowiedzUsuń