Racuchy z jabłkami

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki (najlepsza tortowa lub do naleśników)
20 g drożdży
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
2 duże łyżki cukru kryształu
1 jajko
1 średniej wielkości jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem do smarowania

Migdał

Składniki:
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru

Warstwa sezamowa:
150 g sezamu
2 łyżki płynnego miodu
100 g margaryny
1/4 szklanki cukru kryształu

Warstwa orzechowa:
200 g grubo krojonych orzechów
3 łyżki płynnego miodu
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru kryształ 

Warstwa migdałowa:
6 białek
100 g pokruszonych płatków migdałowych
1/2 cukru kryształ
1 mały słoik powideł śliwkowych

Składniki na ciasto miodowe:
200 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
50 g margaryny
2 żółtka 
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę: 
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka
1 1/2 kostki masła
cukier do smaku
2-3 łyżki amaretto

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:
4 jajka
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 duża biała cebula 
pęczek szczypiorku
1 puszka tuńczyka w oleju
125 g żółtego sera (gouda)
mały słoik majonezu 
sól

Babeczki migdałowe

Składniki (na 8 babeczek):
7 łyżek mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki mleka
garść rodzynek (wcześniej namoczonych)
2 garści płatków migdałowych rozdrobnionych w rękach
2 krople aromatu migdałowego do ciast