Szarlotka z ananasem

Składniki:
4 szklanki mąki
3 żółtka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jabłek szarej renety
1 puszka ananasa
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder - do posypania

Przygotowanie:
Margarynę posiekać nożem z mąką i proszkiem do pieczenia. W miseczce roztrzepać żółtka, cukier, śmietanę. Do mąki dodać zmieszane w misce składniki, wszystko razem wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce do godziny. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Smażymy je przez chwilę w garnku. Odlewamy zalewę z ananasa, a następnie owoc kroimy w kostkę. Jabłka zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i ananasa. Całość mieszamy. 
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy. Pierwszą część wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i zapiekamy 10 minut w piekarniku (w ten sposób unikniemy zakalca). Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-30 minut w temp. 170 C z termoobiegiem. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz