Orzeszki

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
75 g masła
75 g margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
3-4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę: 
1/2 kostki masła lub margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu (lub 3-4 łyżki wódki)

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka dodać do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masłem i margaryną. Całość siekać nożem, po czym wyrabiać ręką. Gotowym ciastem (cienka warstwa) wylepiać od wewnątrz nasmarowane tłuszczem foremki do orzeszków (lub patelnie na kuchenkę gazową) i wyrównać je, aby nie wystawało ciasto. Piec na złoty kolor.
Na mleku ugotować budyń, ostudzić go. Tłuszcz ucierać z cukrem pudrem na puch, dodawać partiami zimny budyń i zmielone orzechy. Na koniec wlać alkohol - ilość wedle preferencji smakowych. Alkohol w masie ma być wyraźnie wyczuwalny. Gotową masę nakładać do połówek orzeszków tak, aby krem lekko wystawał ponad "skorupkę" i przykrywać drugą połówką.

Gotowe orzeszki można udekorować, mocząc końcówki w czekoladzie i wiórkach kokosowych/mielonych orzechach. Można także zmieszać łyżkę cukru pudru z łyżką kakao i posypać gotowe ciasteczka.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te ciasteczka, ale bardzo dawno ich nie robiłam. Są dość pracochłonne. Twój przepis zapisuję do wypróbowania, bo wyglądają bardzo realistycznie:)))Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń