Ciasto luksusowe z masą ajerkoniakową

Składniki:
Składniki na ciasto orzechowe:
8 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
Składniki na ser:
1 kg sera 
9 jajek
1 kostka margaryny
1/5 szklanki cukru kryształ
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 budyń waniliowy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na masę ajerkoniakową: 
3/4 l mleka
2 żółtka
2 budynie o smaku śmietankowym
1/2 szklanki cukru
2 kostki masła
3/4 szklanki ajerkoniaku

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z  cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy budyń oraz po jednym żółtku i dalej ucieramy do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodajemy zmielony dwukrotnie ser. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy serowej. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do dwóch jednakowych blaszek  i pieczemy w temp. 180 C ok. 40 minut. Studzimy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec dodajemy zmieszane orzechy ze śliwkami oraz mąką i proszkiem. Ciasto wylewamy do dwóch blaszek i pieczemy w temp. 180 C.

W jednej szklance mleka mieszamy żółtka z budyniem. Resztę mleka doprowadzamy do zagotowania z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozmącony budyń. Gotujemy całość, energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Dwie kostki masła ucieramy na puszystą masę i powoli dodajemy zimny budyń. Masę ucieramy kilka minut i na koniec cienkim strumieniem wlewamy ajerkoniak. Gotową masą przekładamy ciasto.
Przełożenie:
ser - masa - ciasto orzechowe - masa - ser - masa - ciasto orzechowe - masa - posypka ze zmielonych orzechów i polewa



1 komentarz: