poniedziałek, 13 lipca 2015

Leczo z cukinii

Składniki:
3 małe cukinie 
1 duża cebula
1 czerwona świeża papryka
1 żółta świeża papryka
2-3 pomidory
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta mielonej papryki chili
szczypta suszonego oregano i bazylii
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy do smażenia
250 g kiełbasy zwyczajnej (Podwawelska)





Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy oliwę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.  Następnie do cebuli dodajemy słodką paprykę w proszku i chili. Mieszamy i podsmażamy razem ok 2 minuty. Do garnka z cebulą dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w półpłaski czerwoną oraz żółtą paprykę, starte na tarce o dużych oczkach cukinie (razem z łupką), a także pokrojone w dużą kostkę pomidory. Całość mieszamy. Warzywa doprawiamy solą z pieprzem, wsypujemy oregano, bazylię, pokrojony drobno czosnek.  Gotujemy.
W czasie, gdy gotują się warzywa, na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Dobrze wysmażoną przekładamy do garnka z warzywami. Do leczo dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz