Leczo z cukinii

Składniki:
3 małe cukinie
1 duża cebula
1 czerwona świeża papryka
1 żółta świeża papryka
3 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta mielonej papryki chili
1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy do smażenia
300 g kiełbasy zwyczajnej (np. Podwawelska)
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Do garnka (lub na dużą patelnię) wlać oliwę, podgrzać ją i podsmażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę. Następnie do cebuli dodać pokrojony drobno czosnek oraz wsypać słodką paprykę w proszku i chili. Całość wymieszać i smażyć razem przez około 2 minuty. Do naczynia z cebulą dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę, pokrojoną w kostkę cukinię (razem z łupką), a także pokrojone w dużą kostkę pomidory. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazylią. Całość gotować na małym ogniu przez około 30 min, tj. do czasu, aż warzywa będą miękkie.
W czasie, gdy gotują się warzywa, na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w półplastry kiełbasę. Dobrze wysmażoną wędlinę przełożyć do garnka z warzywami. Na koniec do leczo dodać przecier pomidorowy. W razie potrzeby całość  doprawić do smaku przyprawami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz